Al Naslaa – Formasi Batu Misteri Arab Saudi

Al Naslaa - Formasi Batu Misteri Arab Saudi

Tayma Oasis Arab Saudi adalah rumah bagi misteri geologi berusia 4.000 tahun – formasi batu yang aneh sempurna terbelah di tengah dengan ketepatan sinar laser.

https://unusualplaces.org/al-naslaa-rock-formation/ - semuaberita.com

Kredit Foto: Unusualplaces

Formasi batuan Al Naslaa yang terkenal di dunia terdiri dari dua batu batu pasir besar yang disokong oleh alas semula jadi yang kelihatan terlalu kecil untuk tujuannya. Tetapi yang benar-benar menarik perhatian orang adalah perpecahan sempurna antara dua batu, yang nampaknya telah dilakukan dengan sinar laser yang kuat. Belahan yang hampir sempurna telah mengilhami banyak spekulasi di internet, dengan beberapa menunjukkan bahawa Al Naslaa adalah bukti bahawa peradaban kuno mungkin lebih maju daripada yang diceritakan oleh sejarah.

Apa yang kelihatan seperti retakan sederhana pada pandangan pertama, cepat membuat orang kagum, kerana jeda itu sangat tepat dan lurus sehingga kelihatan seperti seseorang memotong batu pasir dua menjadi dengan laser yang kuat. Al Naslaa hanyalah salah satu daripada banyak batu di Tayma Oasis yang mempunyai penampilan yang unik, tetapi perpecahan yang hampir sempurna inilah yang membuatnya menarik.

Pembentukan batuan Al Naslaa telah menimbulkan kekeliruan di kalangan ahli geologi dan sejarahwan sejak ia ditemui, kerana tidak ada yang benar-benar dapat menjelaskan bagaimana sebenarnya ia diciptakan. Bentuk halus dari dua batu dan alas kecil dapat dikaitkan dengan elemen semula jadi, tetapi perpecahan menegak yang sempurna kelihatan buatan manusia.
Sebilangan besar ahli geologi percaya bahawa perpecahan halus mempunyai sebab semula jadi – pergerakan tektonik. Bumi hanya berpindah sedikit, tetapi cukup untuk menyebabkan batu retak menjadi dua.

Namun, ada saintis lain yang percaya bahawa perpecahan itu benar-benar garis kesalahan, kerana bahan di sekitar kesalahan biasanya cenderung lebih lemah dan lebih mudah terhakis. Ada orang yang percaya Al Nasla terbentuk dari tanggul gunung berapi dari beberapa mineral yang lebih lemah yang padat di sana sebelum semuanya digali.

Seperti disebutkan di atas, ada juga orang yang percaya bahawa Al Naslaa adalah karya peradaban kuno yang maju atau makhluk asing. Walaupun kedua-dua teori itu kelihatan tidak mungkin, ada banyak yang mempercayai sesuatu berlaku, kerana perpecahan menegak kelihatan terlalu bagus untuk menjadi nyata.

Sumber ODDC

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*